[ X ]
Important28 Februarie 2017 09:00

(INTERVIU) Marcel Darie: Am venit în politică nu pentru a produce zgomot, ci pentru a genera rezultate

Interviu cu Marcel Darie, liderul Partidului „Frontul Salvării Moldovei”

Dle Darie, acum un an, aţi acordat un interviu „Almanahului politic al Republicii Moldova” din postura de activist civic, dar aţi menţionat că intenţionaţi să veniţi în politică, lucru care s-a şi întâmplat în 2016.

Marcel Darie: Nu sunt genul de om care să arunce cuvintele în vânt, iar deciziile pe care le iau nu sunt spontane, ci bine gândite, adoptate după analize profunde a situaţiei din mai multe punte de vedere.

Într-adevăr, acum un an, când acordam interviul la care v-aţi referit, deja ajunsesem la concluzia, că trebuie să mă implic în politică. Timp de mai mulţi ani am analizat atent fiecare echipă politică activă, care se lansa zgomotos, făcea anumite promisiuni, iar ulterior, fie dispărea din viaţa publică, din cea politică, fie comitea acţiuni, care nu puteau fi numite altfel decât trădare a alegătorilor şi sfidare a idealurilor declarate din start. Dacă e să fiu sincer, eu mai degrabă mă vedeam în business sau activând în continuare pe filiera civică, dar, după multiple dezamăgiri trăite ca urmare a speranţelor investite în diverse echipe şi în diverşi politicieni, am înţeles că, dacă nu mă implic eu, dacă nu se implică fiecare dintre noi, celor cărora nu le este indiferentă soarta ţării, nu avem nici o şansă să ne dezvoltăm ca stat democratic şi european.

Dvs. nu V-aţi lansat în politică „zgomotos” după cum V-aţi exprimat mai sus. De ce?

Marcel Darie: Pentru că eu nu am venit în politică pentru show-uri sau pentru a produce zgomot, ci pentru a genera rezultate. Funcţia de preşedinte de partid nu a fost niciodată un scop în sine pentru mine şi nu am nevoie de ea pentru a mă complace într-o anumită postură, aşa cum o fac aşa-numiţii lideri de partide. Aş prefera ca oamenii să audă despre mine nu ca despre personalitatea care a preluat conducerea unui partid şi face doar vorbăraie, ci ca despre liderul, care produce rezultate, este eficient în ceea ce face şi, astfel oferă anumite perspective ţării.

Şi care ar fi acele perspective? Ce idealuri veţi promova în politica moldovenească?

Marcel Darie: Perspectiva pentru care vom munci este exprimată în câteva cuvinte simple: integrare europeană, democraţie, bunăstare. Ştiu că puteţi da replica, spunând că aceste cuvinte au fost folosite frecvent şi de alte partide, de alţi lideri, inclusiv de către acei, care s-au perindat la putere în ultimii ani. Dar, trebuie să facem o distincţie foarte clară între pro-europenii adevăraţi şi cei falşi, între acei care urmăresc, prin politica pe care o fac, propria bunăstare şi acei ce au ca scop bunăstarea poporului, între acei pentru care democraţia e doar o noţiune frumoasă, care le aduce voturi, şi acei pentru care democraţia e o valoare, un scop spre care trebuie să tinzi continuu. Noi ne propunem să reabilităm aceste noţiuni, care au fost compromise de diferiţi profitori politici, şi să facem din ele idealuri sfinte pentru toată societatea.

La ce lucraţi în prezent?

Marcel Darie: Nu ar fi cinstit dacă aş spune, că am preluat conducerea unui partid cu structuri bine puse la punct, cu o logistică de nivel înalt etc. Nu, nu este aşa. Partidul, la conducerea căruia am venit, are încă mult de lucrat până când va deveni o formaţiune politică în adevăratul sens al cuvântului şi anume cu aceasta ne ocupăm acum. Mergem frecvent în teritoriu, facem o evaluare a ceea ce avem, unde şi ce ar mai trebui de consolidat, discutăm cu diferite persoane, încercând să ne fortificăm rândurile. Nu în ultimul rând, avem un dialog permanent cu oamenii, care, prin opiniile exprimate, ne ajută să stabilim o agendă de lucru a partidului cât mai aproape de aşteptările cetăţenilor. Este foarte mult de lucru, dar noi înţelegem că nu avem alternativă şi, dacă vrem să devenim o formaţiune cu adevărat puternică, care să se implice decisiv în politica moldovenească, trebuie să muncim.

Cum apreciaţi anul politic 2016?

Marcel Darie: A fost un an tumultos, dacă pot spune astfel. A început cu ample proteste, cu învestirea Guvernului Filip cu mari probleme şi a continuat cu decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, cu alegerile prezidenţiale, cu alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, cu aşa-zisele alegeri prezidenţiale din Transnistria, cu alegerile parlamentare din România, care s-au resimţit puternic şi pe teritoriul Republicii Moldova etc. Ani atât de „plini” şi complicaţi din punct de vedere politic sunt foarte rari, iar 2016 a fost anume un astfel de an.

Despre partidele politice şi comportamentul acestora în 2016 ce puteţi spune?

Marcel Darie: În 2016 s-a creat o situaţie destul de interesantă: pe de o parte am asistat cu toţii la o revanşă parţială a stângii (prin victoria liderului socialist în alegerile prezidenţiale), iar pe de altă parte am văzut că forţele declarate pro-europene (atât cele de la guvernare, cât şi cele din opoziţie) nu au fost capabile să se opună acestei revanşe. Iar aceasta înseamnă, că aşa-zisele forţe pro-europene se confruntă cu anumite probleme de ordin electoral, de poziţionare, iar unele dintre ele – de imagine şi de credibilitate. De fapt, tabăra pro-europeană a strâns „roadele” activităţii sale de ani de zile. Or, o bună parte din acei care se declară pro-europeni (mai noi şi mai vechi) fie au fost la guvernare, fie încă mai sunt. Iar aceasta înseamnă că sunt şi responsabili (unii într-o măsură mai mare, alţii într-o măsură mai mică) de situaţia în care a ajuns Republica Moldova, de compromiterea ideii de integrare europeană.

Cum evaluaţi perspectivele partidelor pro-europene?

Marcel Darie: Fiind conştiente de rolul pe care l-au jucat în compromiterea ideii de integrare europeană şi văzând (mai ales după alegerile prezidenţiale) că nu au capacitatea să dea o ripostă pe măsură stângii politice, partidele ce se declară pro-europene, cel mai probabil, vor trece printr-un anumit proces, care va schimba întregul tablou de pe acest segment al eşichierului politic. Cred că unele forţe pretinse pro-europene de dreapta vor „migra” spre centru sau chiar spre centru-stânga, înţelegând că pe centru-dreapta nu mai au nici şanse şi nici perspective, altele – intuiesc că se vor deplasa vizibil spre extrema dreaptă, care a rămas liberă şi care, chiar dacă nu e asociată cu un segment mare de electorat şi nu oferă mari perspective, totuşi oferă o stabilitate oarecare şi o certitudine mult mai mare vizavi de viitorul politic. Vor fi şi dintre acele forţe care, cu sau fără voia lor, vor intra în anonimat politic, primindu-şi pedeapsa binemeritată pentru prestaţia pe care au avut-o şi pentru comportamentul politic iresponsabil de care au dat dovadă. Iar toate acestea vor elibera un loc important pe segmentul de centru-dreapta.

Consideraţi că partidul Dvs. ar putea veni pe acest segment?

Marcel Darie: Până la urmă, „acoperirea” unui sau altui segment de electorat depinde de cetăţeni, de modul în care ei ajung să perceapă o forţă politică sau alta. Noi ne vom strădui să-i convingem, că suntem demni să le promovăm interesele şi că merităm să ne crediteze cu încrederea lor. Dacă vom reuşi, evident că vom ocupa respectivul segment de electorat. Dar mult mai important pentru noi este ca acest segment de electorat să nu fie ocupat de noi profitori politici. Căci nu cred, că electoratul de centru-dreapta, pro-european ar mai putea rezista unei noi dezamăgiri de proporţii, după toate prin câte a trecut în ultimii ani.

Ce aşteptări aveţi de la anul politic 2017?

Marcel Darie: Pe linie de partid, îmi doresc să finalizăm cât mai rapid construcţia interioară demarată, pentru ca să devenim o formaţiune politică bine structurată, cu oameni puternici şi bine pregătiţi, o forţă care să aibă un cuvânt greu de spus în politica moldovenească.

Dacă e să vorbim la nivel de ţară, mi-aş dori să avem o autentică integrare europeană, fie că aceasta ar fi făcută de actuala guvernare (dacă va avea capacitatea să-şi revadă comportamentul şi metodele de lucru), fie de o nouă forţă cu adevărat dedicată intereselor cetăţenilor.

Almanahul Politic al Republicii Moldova – 2016

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online