[ X ]
Important28 Februarie 2017 09:30

(INTERVIU) Gabriela Moraru: Relațiile actuale dintre Moldova şi Israel sunt excelente

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Gabriela Moraru a vorbit despre stadiul actual al relațiilor bilaterale, marcarea celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și organizarea vizitei oficiale a viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur în Statul Israel.

T: Care este semnificația acestui an pentru relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Statul Israel?

G.M.: Doresc să remarc că, în anul 2017, Republica Moldova și Statul Israel vor marca 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre ambele state. Menționez cu satisfacție rezultatele înregistrate în cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Statul Israel, la care și-au depus eforturile numeroși diplomați din ambele state.

Pentru anul curent avem stabilită o agendă bogată în evenimente. Vom marca cu multă dăruire de sine aniversarea celor 25 de ani prin organizarea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Statul Israel. Este preconizată desfășurarea ședinței comisiei mixte interguvernamentale de colaborarea comercial-economică. Recent o delegație condusă de Președintele Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova a efectuat o vizită în Statul Israel și, drept rezultat, până la finele anului va fi organizat un for economic cu participarea oamenilor de afaceri din ambele state.

T: Care este stadiul actual al relațiilor bilaterale?

G.M.: Remarc în permanență că relațiile între popoarele noastre au rădăcini mai adânci decât un sfert de secol și acestea întotdeauna s-au bazat pe tradiții, simpatie și respect reciproc. Relațiile între state sunt mult mai consolidate când acestea se bazează și pe relații strânse între oameni și, în acest context, aș dori să pun în evidență comunitatea mare de evrei originari din Moldova, care s-au repatriat în Israel și au păstrat un respect aparte pentru țara lor de origine.

Consider, că relațiile actuale dintre statele noastre sunt excelente, acest fapt fiind confirmat de acordurile bilaterale semnate, de vizitele reciproce, de dialogul la nivel înalt și sectorial și, evident, de multidimensionalitatea cooperării între Republica Moldova și Statul Israel. Ţin să constat cu o deosebită plăcere un șir de realizări, cum ar fi abolirea, în luna decembrie 2014, a regimului de vize, care a contribuit la sporirea numărului de turişti moldoveni în Statul Israel cu 57% în ultimii ani. Semnarea acordului bilateral cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în Statul Israel a permis creșterea substanțială a numărului de muncitori moldoveni de la 1500 în 2014 la 5000 (din 9000 de muncitori străini care muncesc în Israel) în 2017 angajați în mod legal în domeniul construcției. Relațiile economice și comerciale la fel au un trend pozitiv. Volumul exporturilor moldovenești în Israel au înregistrat o creștere a atins cifra de aproximativ 7,5 milioane dolari SUA. În 2016 transferurile bănești din Israel în Moldova au constituit 153.64 milioane de dolari SUA, astfel Israelul a urcat pe poziția a doua în topul țărilor de origine a transferurilor către țara noastră.

Nespus de mult mă bucură cooperarea în cadrul Agenției MASHAV, colaborarea cu memorialul „Yad Vashem” și Institutul Israelului.

Doresc să menționez poziția comună a ţărilor noastre în soluţionarea problemelor globale cu impact profund asupra securităţii şi păcii internaţionale şi care ţin de lupta împotriva terorismului, separatismului şi anti-semitismului. Republica Moldova a condamnat cu vehemență aceste fenomene și va fi întotdeauna alături de Statul Israel în combaterea acestora.

T: Care este agenda vizitei domnului ministru?

G.M.: În cadrul vizitei sale oficiale a viceprim-ministrului, ministrului Andrei Galbur sunt preconizate întrevederi cu Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, Președintele Knesset-ului, Yuli Edelstein, Vicepreședintele Knesset-ului şi co-preşedintele grupului de prietenie interparlamentară Moldova-Israel, Tali Ploskov, ministrul Imigraţiei și Absorbţiei, Sofa Landver (co-președintele comisie mixte interguvernamentale de colaborare comercial-economică), ministrul Apărării, Avigdor Liberman, liderii și reprezentanții asociațiilor evreilor originari din Moldova. Îmi exprim convingerea că vizita ministrului în Statul Israel va servi drept un temei prielnic pentru consolidarea prieteniei dintre ţările noastre şi aprofundarea relaţiilor bilaterale moldo-israeliene.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online