[ X ]
Important26 Februarie 2017 09:00

TOP-10 probleme ale opoziţiei din Moldova

Tot mai mulţi analişti politici vorbesc despre problemele cu care se confruntă opoziţia din Republica Moldova. De aceea, redacţia noastră, analizând mai multe declaraţii la temă, a decis să elaboreze un clasament convenţional al problemelor cu care se confruntă opoziţia.

1). Acces limitat la mijloacele de informare în masă

Reprezentanţii opoziţiei invocă deseori această problemă, menţionând în context că circa 80% din mass-media din Moldova e controlată de putere, iar aceasta reduce serios şansele sale de a-şi promova mesajele şi soluţiile pentru problemele ţării. Mai mult ca atât, deseori opoziţia se plânge pe faptul că puterea foloseşte presa controlată pentru a-i distruge imaginea.

2). Acces limitat la resurse financiare

E o altă mare problemă, despre care vorbeşte atât opoziţia, cât şi unii analişti politici şi o parte din presă. Apropo, cele mai importante forţe de opoziţie practic nu au deloc acces nici la mijloacele financiare alocate partidelor din buget, dat fiind faptul că sunt forţe relativ noi şi nu au participat la precedentul scrutin parlamentar şi local.

3). Acces limitat la resurse administrative

Deşi, în mod ideal, resursele administrative nu ar trebui să joace nici un rol în politică, realitatea este diametral opusă – acestea au un rol decisiv în politica moldovenească. Iar forţele de opoziţie cu pondere, cu unele mici excepţii de nivel local, practic nu au nici un fel de acces la resursele administrative.

4). Lipsa unei strategii (a unor strategii) politice de durată

După alegerile prezidenţiale, mai multe forţe de opoziţie, în special opoziţia de centru-dreapta, s-a pomenit în afara evenimentelor ce dau tonul vieţii politice din Moldova. În opinia mai multor experţi, acesta este rezultatul direct al lipsei unei strategii (a unor strategii) politice clare ale opoziţiei.

5). Resurse umane limitate

Chiar dacă forţele de opoziţie spun că au specialişti bine pregătiţi în diverse domenii, care ar putea asigura o bună guvernare a Republicii Moldova după preluarea puterii, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa – marea majoritate a forţelor de opoziţie se confruntă cu un deficit enorm de cadre calificate şi aceasta le afectează prestaţia publică.

6). Lipsa unei platforme comune de dialog

Tot mai mulţi experţi atrag atenţia asupra necesităţii constituirii de către opoziţie a unei platforme comune de dialog, ceea ce i-ar permite să-şi coordoneze poziţiile şi acţiunile şi să devină mai eficientă în lupta cu puterea. Dar, deocamdată, în această direcţie nu se face nici o mişcare.

7). Presiunile din partea puterii

Este o problemă invocată de opoziţie în permanenţă – ba sunt persecutaţi activiştii partidelor de opoziţie, ba se fac presiuni în vederea determinării lor să părăsească un partid sau altul, ba se instituie anumite bariere în calea reprezentanţilor opoziţiei, ba se pornesc dosare pe numele acestora etc. Într-un cuvânt, din ceea ce declară reprezentanţii opoziţiei, aceasta este una din marile probleme cu care se confruntă.

8). Capacităţi reduse de reacţie la acţiunile puterii

Dacă în 2015 şi la începutul anului 2016, opoziţia a demonstrat că poate pune presiune pe putere, inclusiv prin acţiuni stradale cu caracter de masă, că poate reacţiona prompt la orice acţiune a guvernării, atunci de la jumătatea anului 2016 încoace această capacitate a scăzut simţitor. Iar aceasta nu doar slăbeşte poziţiile opoziţiei, ci şi oferă un spaţiu de manevră mai mare pentru putere.

9). Lipsa unui dialog permanent şi eficient cu partenerii de dezvoltare

Anterior, fiecare derapaj de la normalitate al guvernării nu doar că era taxat de opoziţie, ci şi adus la cunoştinţa partenerilor de dezvoltare. Dialogul opoziţiei cu partenerii de dezvoltare era unul permanent şi de multe ori se solda cu rezultate concrete, iar în ultimul timp se creează impresia că acest dialog nu mai este atât de intens şi nici nu are un caracter permanent.

10). Pierderea parţială a contactului direct cu alegătorii

După alegerile prezidenţiale, opoziţia (cu unele mici excepţii) tot mai des dă impresia că nu mai are acel contact permanent pe care l-a avut anterior cu alegătorii – fie că e vorba de faptul că opoziţia are nevoie de o pauză pentru regrupare după alegerile prezidenţiale, fie că e vorba de faptul că iarna nu e cel mai bun anotimp pentru a merge în vizite în teritoriu. Oricum, dacă-şi doreşte succes în următoarele alegeri, opoziţia nu trebuie să admită pierderea contactului direct cu alegătorii.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online