[ X ]
Important26 Februarie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Chiril Lucinschi, ex-deputat

Anunţul făcut de Chiril Lucinschi în această săptămână precum că își depune mandatul de deputat și că pleacă din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a avut efectul unui tunet din senin. Nimeni nu se aşteptă la această mişcare şi, evident, ea a lăsat multe spaţii de interpretare.

Chiril Lucinschi nu a intrat în detalii – el doar le-a mulţumit tuturor deputaților, cu care a lucrat în toate legislaturile (din decembrie 2010 până în prezent) şi s-a referit tangenţial la postul TV-7 la care are atribuţie familia sa, precizând că acesta se reformează și va fi condus de o asociaţie de jurnalişti. „Va fi creată o platformă liberă pentru jurnalişti, va fi creată o sursă de informare corectă bazată pe adevăr”, a spus el.

Probabil, în perioada imediat următoare vor ieşi la iveală şi alte detalii legate de decizia lui Chiril Lucinschi. La această etapă, însă putem doar să constatăm că mişcarea făcută de el a fost una surprinzătoare şi, cu siguranţă, a avut la bază argumente destul de serioase. Or, nu dese sunt cazurile când deputaţii din R. Moldova nu doar că renunţă la mandat, ci, în genere, se retrag din politică.

TRIBUNA precizează: Chiril Lucinschi s-a născut pe data de 14 noiembrie 1970 în Chișinău. El a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) din decembrie 2010 până în  februarie 2017. Este fiul celui de-al doilea Președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi. Între 1988 şi 1992, Chiril Lucinschi a studiat la Institutul de Cultură Fizică de Stat, în Moscova, Uniunea Sovietică, la absolvire devenind antrenor și maestru în sport. Totodată, din 1995 până în 1997 a studiat la Academia Diplomatică din Moscova, Federația Rusă, absolvind cu diplomă în relații economice internaționale. La capitolul activitate profesională este de menționat că, între 1994 şi 1995, Chiril Lucinschi a fost secretarul al 3-lea în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. În perioada iunie-septembrie 1997 a fost șef-adjunct în Departamentul relațiilor economice internaționale la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Din1997 până în 1999 a îndeplinit funcția de director, iar apoi vicedirector la Agenția Națională pentru Atragerea Investițiilor pe lângă Guvernul Republicii Moldova. Din 1999 până în 2002 a fost reprezentantul „Investment Project Agency AG” (Elveția) în Republica Moldova. Din 2002 este Preşedinte al Fundației „Europa Liberă – Moldova”. În perioada 2004-2008 el a fost vicepreședintele Comitetului Național Olimpic din Moldova. În iunie 2010 a devenit Președinte al Asociației Naționale Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova. De menționat că, Chiril Lucinschi este fost jucător profesionist de baschet. Este căsători și are patru copii: Petru, Alexandra, Egor și Pavel.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online