[ X ]
Important25 Februarie 2017 10:00

(INTERVIU) Nae-Simion Pleșca: E timpul ca elitele politice să demonstreze, prin fapte, că le pasă de cei care i-au ales

Deputatul neafiliat, Nae-Simion Pleșca a vorbit, în cadrul unui interviu acordat pentru TRIBUNA, despre planurile sale de activitate pentru anul 2017, inițiativele legislative la care lucrează la moment, dar și despre viitorul Republicii Moldova.

T.: Ce planuri aveți pentru noua sesiune parlamentară?

N.S.P.: În noua sesiune parlamentară de primăvară-vară voi promova constant obiectivele cu care am venit în politică și voi activa în formula noii majorități create pentru promovarea proiectelor de legi prioritare de pe agenda Parlamentului în vederea realizării Acordului de Asociere dintre RM și UE. În mod special, îmi propun să acord atenție deosebită promovării legislației în domeniile ce țin de interesele cetățeanului.

T.: La ce inițiative legislative lucrați?

N.S.P.: Pe parcursul întregului an depun tot efortul pentru examinarea minuțioasă a tuturor proiectelor parvenite spre examinare către Comisia juridică, numiri și imunități, membrul căreia sunt, și a proiectelor examinate în cadrul ședințelor Parlamentului. Actualmente examinez actele normative și legislative în care sunt multe carențe sau conținutul cărora intră în contradicție.

În perioada imediat următoare voi înainta proiecte de modificare a unor legi, normele cărora fie că sunt învechite și depășite, fie că sunt în contradicție.

Pentru sesiunea de primăvară-vară sunt în proces de pregătire mai multe inițiative legislative. Printre acestea sunt cele ce ţin de: statutul alesului local, funcţia publică şi statutul funcţionarului public, Codul Muncii, Codul Fiscal, activitatea de audit, patenta de întreprinzător, Codul Contravențional (referitor la statutul de agent constatator), înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Acestea sunt actele la care deja pregătim proiecte de modificare, dar pe parcursul anului vor mai fi și alte proiecte și inițiative.

T.: Nu intenționați să aderați la un anumit partid?

N.S.P: Confortul politic al unui deputat din Parlament este direct proporțional cu perspectiva de activitate, de realizare a obiectivelor propuse, care presupune și integrarea într-o formațiune politica viabilă, împreună cu care contribui la implementarea reformelor reale în țară. Multe aspirații de moment se regăsesc în programul de guvernare pe care și eu l-am votat. Dacă sincer, sunt la etapa când mi-aș dori confort politic, ca să pot activa mai eficient. Vremea ca întotdeauna va arăta perspectiva.

T.: Dacă se va crea un mega partid social-democrat, după cum se vorbește, ați fi tentat să aderați?

N.S.P: Sunt pentru crearea unei platforme politice integre și constructive, care ar consolida societatea și liderii politici şi mai puțin ar separa-o. Prea multele ambiții, interese înguste de partid au destabilizat real societatea. E timpul de maturitate politică și de responsabilitate civică. Cu certitudine, îmi voi enunța deciziile și acțiunile de viitor la momentul oportun, când voi fi sigur că vor fi unicele corecte și bune pentru mine și pentru cetățenii Republicii Moldova, pe care îi reprezint.

Cert este că, la moment, Partidul Democrat reprezintă singura axă politică, în jurul căreia s-a format majoritatea parlamentară și a asigurat un echilibru de centru și centru-stânga, mai puțin e prezent vectorul de centru-dreapta. În acest context cred că există posibilitatea de extindere politică, pentru a facilita promovarea politicilor democratice stringente, iminente pentru cetățeni și pentru viitorul R. Moldova cu opțiuni de dreapta.

T.: Cum veți proceda dacă se va schimba configurația politică a majorității parlamentare?

N.S.P: Nu neg o astfel de transformare, chiar o consider necesară și, cu siguranță, mă voi regăsi printre cei care vor pleda pentru implementarea programului de guvernare și a recomandărilor UE pentru realizarea Planului de Acțiuni pentru integrarea europeană a R. Moldova.

T.: Dacă în procesul de reorganizare a Guvernului, actualul Executiv va demisiona veți vota pentru noul Guvern?

N.S.P: Am convingerea că actualul Guvern, căruia i-am acordat votul de încredere în condiții extrem de complicate, va reuși sa înregistreze succese în demararea și finalizarea reformelor viabile. Pașii siguri și constanți ai Guvernului Filip, simțiți deja în societate, vor contribui la beneficiul cetățenilor și de aceea cred că nu sunt motive de demisie, ci, din contra, e foarte indicat să-şi ducă mandatul pînă la sfîrșit.

Schimbarea deasă a guvernelor după culoare politică tergiversează reformele și parcursul european al țării. În opinia mea, Guvernul actual, în timp de un an, a asigurat condiții necesare pentru implementarea reformelor reale, dar și a făcut acțiuni consecvente de combatere a corupției și de îmbunătățire a actului justiției. Guvernul concentrează forțe constructive, utilizează instrumentele politice pertinente pentru a convinge cetățeni că, și în aceste condiții austere, se pot obține rezultate.

T.: Ce planuri de activitate aveți pentru anul 2017?

N.S.P: În 2017 intenționez să lucrez la proiectele nefinalizate, inclusiv la înaintarea inițiativelor legislative, care ar îmbunătăți viața cetățenilor din Republica Moldova. Voi fi ca întotdeauna alături de oameni, ca să contribui la soluționarea problemelor cu care se confruntă ei zi de zi.

Consider că e timpul ca elitele politice să demonstreze, prin fapte, că le pasă de cei care i-au ales. Nota Bene! Această recomandare, valabilă pentru mine în primul rînd, le-o adresez și politicienilor de carieră.

T.: Cum vedeți viitorul dumneavoastră politic?

N.S.P.: Experiența acumulată, inclusiv în ultimii ani, și gândul că mai sunt multe de făcut împreună pentru R. Moldova, mă obligă cu siguranță să perseverez și să mă văd și în continuare în politică. Republica Moldova poate și trebuie să-și dobândească puterea și inerția de dezvoltare pentru următorii zeci de ani. Modernizarea societății va avea loc doar prin unitate, astfel vor dispărea semnele de risc, se va recăpăta credibilitatea cetățeanului în statul R. Moldova, dar și a partenerilor din exterior. Doar astfel se va îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor R. Moldova.

Anastasia Borta

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online