[ X ]
Important17 Februarie 2017 16:00

Veaceslav Untilă: Situaţia din Ucraina poate avea consecinţe asupra RM

Agravarea situaţiei din Ucraina poate avea consecinţe asupra Republicii Moldova. De această părere este Veaceslav Untilă, Preşedintele Curţii de Conturi.

După cum relatează TRIBUNA, într-un material publicat pe blogul său el notează că „nicio ţară nu se poate simţi în siguranţă, când în imediata apropiere a frontierelor sale se atestă o situaţie atât de tensionată ca cea din Ucraina” şi că „zonele de instabilitate au capacitatea de a se extinde rapid, iar urmările acestor extinderi sunt imprevizibile, efectele generate fiind de natură să pună în pericol pacea și securitatea pe suprafețe de sute şi chiar mii de kilometri”.

În opinia sa, nu trebuie neglijate nici temerile formulate privind rolul pe care-l poate juca regiunea transnistreană pe fonul agavării situaţiei din ţara vecină.

Veaceslav Untilă atrage atenţie şi asupra opiniei că „tensionarea situaţiei din Ucraina ar putea constitui drept imbold pentru tot felul de intenții secesioniste pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova”.

De asemenea, el consideră că „tensionarea situaţiei din Ucraina deteriorează climatul în care au loc negocierile privind reglementarea problemei transnistrene”.

„Dat fiind cele spuse, consider că trebuie să urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei din Ucraina, dar şi eforturile depuse de partenerii occidentali în vederea detensionării ei. Mai mult decât atât, se impune formularea unei poziţii ferme a Chişinăului în raport cu evenimentele din Ucraina şi reiterarea poziţiei noastre principiale în favoarea unităţii teritoriale a statului vecin şi în favoarea soluţionării conflictelor apărute în ultimii ani exclusiv pe cale paşnică”, susţine Veaceslav Untilă.

În opinia sa, „de rând cu aceasta, e necesar ca organele competente ale Republicii Moldova să acţioneze cu anticipare, pentru a preveni apariția unor elemente destructive similare pe teritoriul Republicii Moldova”. „Fiecare manifestare nedorită în acest sens urmează a fi combătută prompt şi eficient, pentru a nu-i permite să capete proporţii şi să destabilizeze situaţia internă. Cu alte cuvinte, trebuie să fim solidari cu Ucraina, dar, totodată, să dăm dovadă în plan intern de vigilenţă şi fermitate în acţiuni, ca să evităm unele consecinţe nefaste pentru țara noastră”, mai notează el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online