[ X ]
Exclusiv17 Februarie 2017 07:00

OPINIE: Igor Dodon este impus de situație să inițieze referendumurile

Cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu susține că, chiar dacă se va reuși să se organizeze cele două referendumuri anunțate de Președintele Dodon (unul legat de anularea legii care transformă în datorie de stat așa-numitul „furt al miliardului” și unul privind extinderea prerogativelor prezidențiale în vederea dizolvării Parlamentului), ele oricum nu vor avea un rezultat.

Contactat de TRIBUNA, Victor Ciobanu a declarat că problema e că referendumurile în situația RM sunt mai mult consultative. „Chiar dacă sunt inițiate de Președinte, oricum sunt supuse trecerii prin Parlament. Ca să fie un referendum rezultativ, el trebuie să aibă și susținere parlamentară. Orice referendum până la urmă (şi am văzut deja asta în cazul cu referendumurile anterioare) se validează după trecerea prin Parlament. Respectiv, doar din aceste considerente, nici unul și nici al doilea, nu au șanse să treacă de această barieră parlamentară”, a precizat analistul.
Potrivit lui, asta nu înseamnă că ele nu trebuie inițiate. „Eu cred că Igor Dodon este impus de situație să le inițieze ca cel puțin să poată zice că a făcut tot ce a putut, că asta-i situația, că majoritatea parlamentară nu a vrut să accepte și iată am ajuns în situația aceasta”, a afirmat analistul.

Victor Ciobanu a menționat că, în problema legată de miliard, este încă o modalitate și ea nu ține de Parlament. „Am sugerat-o și cu alte ocazii. Președintele poate să se adreseze direct țărilor partenere de dezvoltare, având în vedere că Ambasadorul SUA a spus că este gata să acorde tot suportul în găsirea și returnarea acestui miliard. Se poate adresa, aici nu i se cere nici acordul și nici suportul Parlamentului. Mie îmi pare că e  o procedură mai eficientă și rezultativă, dacă va exista un demers oficial. Numi închipui cum Guvernul și Parlamentul s-ar adresa și ar zice că Președintele nu are dreptul. Dacă referendumurile ușor se poate bloca, atunci așa un demers ar ajuta și ar impulsiona acest proces”, a punctat Ciobanu.

Analistul a afirmat că, în plus, inițierea referendumului presupune o procedură lungă ca timp. „Așa ar demonstra fără nici un echivoc că într-adevăr vrea să lupte pentru găsirea miliardului și returnarea lui. Va fi un pas consistent și ar demonstra că poziția lui este clar distinctă de poziția guvernării. Eu cred că referendumurile vor fi blocate, chiar la etapa inițierii lor, fiindcă nu sunt convenabile guvernării”, a conchis Ciobanu.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online