[ X ]
Important17 Februarie 2017 17:00

„Edinaia Gagauzia” a comentat propunerea Preşedintelui CC

După ce Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase a venit cu o recomandare referitoare la adoptarea unui nou Cod Electoral al RM ce ar conţine un capitol aparte ce ar reglementa alegerile din autonomia găgăuză, Mişcarea „Edinaia Gagauzia” a venit cu o declaraţie în care-şi expune punctul de vedere la această temă.

„Trebuie de menţionat că, în conformitate cu competenţele existente, Găgăuzia formează de sine stătător legislaţia sa electorală regională. În aceste chestiuni autorităţile regiunii se orientează la specificul administrativ-teritorial şi demografic a autonomiei, la experienţa sa istorică şi tradiţiile democratice ale poporului Găgăuziei. În favoarea unui astfel de nivel de competenţe vorbeşte şi experienţa pozitivă a autonomiilor teritoriale din ţările europene, unde parlamentele regionale dispun şi îşi realizează cu succes drepturile lor (spre exemplu, în Italia, Spania, Finlanda)”, se spune în declaraţie.

În opinia conducerii Mişcării, „în ceea ce ţine de Codul Electoral al RM, o decizie definitivă ar fi introducerea în acest act organic a unui şir de articole, ce ar prevedea că alegerile în Găgăuzia au loc conform legislaţiei regionale”.

„Codul Electoral al Găgăuziei a fost adoptat de către Adunarea Populară pe data de 31 iulie 2015. La moment, în societatea găgăuză se duc discuţii despre necesitatea perfecţionării legislaţiei electorale a autonomiei şi eu sunt sigur că această misiune de politică internă a regiunii autorităţile găgăuze o vor îndeplini în limita competenţelor şi împuternicirilor pe care le au. Tentativa autorităţilor centrale de a substitui în aceste funcţii organele puterii din Găgăuzia, precum şi apelurile făcute în acest sens de diverşi „politologi” şi „experţi” vor fi tratate de Comrat ca un atentat la atribuţiile autonomiei şi eu sper că va urma reacţia adecvată a APG, dar şi a Başcanului”, se spune în declaraţia semnată de deputatul Parlamentului RM, Preşedintele Mişcării „Edinaia Gagauzia”, Fiodor Gagauz.

Cristina Pendea

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online