[ X ]
Breaking news17 Februarie 2017 15:09

Deputat: „Cetățeanul simplu are dreptul să participe la procesul de achiziții publice - ca orice altă categorie de oameni”

Societatea civilă este nemulțumită de autorități la capitolul acces la informația despre achizițiile publice. Despre acest lucru s-a discutat în cadrul unui club de presă.

După cum comunică TRIBUNA, Grigore Cobzac, deputat în Parlamentul RM, unul din autorii modificărilor la Legea achizițiilor publice, a menționat că, cetățeanul are dreptul să ceară, să participe și să voteze în orice proces de achiziție publică.

„Cetățeanul simplu are dreptul să participe la procesul de achiziții publice ca orice altă categorie de oameni. Sunt mirat că se întâlnesc probleme la acest capitol, poate ține de interpretarea legii. Ca societate civilă, aveți dreptul să primiți întreg pachetul de documente ca și orice alt om din grupul de lucru. Aveți chiar și dreptul la vot consultativ și dacă acesta nu corespunde cu grupul de lucru, se va menționa acest lucru în darea de seamă”, a spus Grigore Cobzac.

Reprezentantul Agenției Achiziții Publice, Nicu Munteanu, a spus că legea permite fiecăruia să participe la acest proces. „Darea de seamă pe urma procesului de achiziție trebuie să fie publică. Conform hotărârii grupului de lucru, societatea civilă poate participa la proces. Accesul la informație este garantat de noile modificări la Legea cu privire la achizițiile publice”, a spus Nicu Munteanu.

Olesea Stamate, preşedinta Asociației pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă, spune că noile modificări la Lege sunt mai plauzibile. „Informația publică este sumară, conține doar informații elementare. Cetățeanul nu poate avea acces la întreg pachetul de documente. Unele detalii din contract nu se contrapun cu ceea ce a decis grupul de lucru. Comparativ cu legea veche prevederile noilor modificări ne încurajează. Pe viitor sperăm că accesul la informația privind achizițiile publice va fi mai transparentă”, a spus Olesea Stamate.

Cristina Parfeni

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online