[ X ]
Exclusiv17 Februarie 2017 06:00

Analist despre intenţia Preşedintelui de a organiza două referendumuri: Mă aştept la noi surprize...

Cunoscutul analist politic, Valeriu Ostalep consideră că, dacă Președintele va reuși să organizeze cele două referendumuri – unul legat de anularea legii care transformă în datorie de stat așa-numitul „furt al miliardului” și unul privind extinderea prerogativelor prezidențiale în vederea dizolvării Parlamentului – atunci răspunsul cetățenilor va fi unul pozitiv şefului statului.

Contactat de TRIBUNA pentru a afla poziția vizavi de anunțul Președintelui Igor Dodon de a organiza două referendumuri în 2017, Valeriu Ostalep a declarat că nu e de mirare această inițiativă a șefului statului.

„Igor Dodon nu o dată a spus că va utiliza foarte des, după necesitate și în măsura posibilităților, referendumul. E foarte greu de înțeles ce într-adevăr poate să facă Președintele și ce nu, dar și ce presupune Constituția. Președintele a fost ales direct de către popor, cu un număr tare mare de voturi, pe care nu  le are, din punct de vedere al legitimităţii, nici Președintele Parlamentului și nici Premierul. El are un mandat legitimizat direct, de un număr enorm de oameni. E foarte ciudat când Executivul și Legislativul interpretează, ei care nu au fost aleși, tare interesant când ei își atribuie lor toată puterea și tot ei interpretează capacitățile limitate ale Președintelui. Asta eu vorbesc ca un cetățean pentru care situația aceasta e stranie, dacă noi ne bazăm pe logică”, a precizat analistul.

Totodată, Ostalep a menționat că, urmează să vedem dacă din punct de vedere juridic este posibil de organizat referendumurile și dacă nu vor fi blocaje din partea guvernării.

„O perioadă în urmă s-a încercat organizarea referendumului de demiterea a lui Dorin Chirtoacă și cu toate că legea permite, referendumul nu a avut loc din cauza mai multor chițibușuri organizate de puterea judecătorească. Eu mă aștept și în acest caz la noi surprize, pentru că organizarea de referendumuri, în istoria noastră, nu a fost des utilizată. În cazul dat vorbim de niște referendumuri care nu vor fi pe placul nici Executivului și nici a Legislativului, ceea ce presupune că vor fi tentative de a le bloca”, a punctat Ostalep.

În context, analistul a afirmat că, nu știe dacă vor fi organizate referendumurile, dar știe că puterea nu va fi de acord. „În cazul în care o să fie organizate aceste referendumuri, eu cred că toți înțeleg că răspunsurile vor fi pozitive. Sigur că oamenii o să voteze contra ca noi să achităm miliardul. Rămâne de văzut dacă este asta doar o încercare a Președintelui sau va fi realist de organizat”, a conchis Ostalep.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online