[ X ]
Editorial14 Februarie 2017 07:00

„Băiatul bun” de la Guvern

În aceste zile, mi-a fost dat să asist la o discuţie între trei oameni de la ţară despre situaţia politică din RM. Fiecare dintre ei o descria în felul său, exprimându-şi indignarea că „viaţa în Moldova e grea, dar pe politicieni nu-i interesează problemele oamenilor de rând”. Paradoxal, dar, înjurând de mama focului guvernarea, fiecare din cei trei oameni a formulat o opinie destul de bună despre Premierul Pavel Filip, iar verdictul unanim a fost: „E băiat bun, nu face politică, se ocupă de problemele ţării, iar cea ce promite, parcă face”.

Intrigat, i-am rugat să „descifreze” în detalii ce au în vedere, iar răspunsurile lor m-au derutat. Mi-au spus ceva de genul: „Toţi premierii făceau scandal sau erau implicaţi în scandaluri, dar acesta îşi vede de treaba lui”; „alţi premieri făceau politică, da acesta lucrează”; „alţi premieri protejau afaceri, dar despre acesta nu s-a auzit nimic” etc. Nu m-am abţinut şi i-am întrebat: Dar cine atunci e vinovat de situaţia din ţară, de care voi vă plângeţi? Răspunsul lor a fost: „Cum cine? Politicienii! Guvernarea!”. I-am întrebat din nou: Dar Pavel Filip nu e la guvernare? Şi răspunsul lor m-a dat gata: „Da, e la guvernare, dar nu ca alţii”.

Am înţeles că discuţiile aici s-au blocat, că nici ei nu mi-ar putea explica mai multe, nici eu nu aş putea să-i conving că nu e prea logic să fii nemulţumit de guvernare, iar pe Premier să-l consideri „băiat bun” (deşi am unele gânduri la această temă). Dar mi-am amintit că am mai avut o asemenea situaţie – tandemul Filat-Leancă. Atunci, Vlad Filat atrăsese o mare parte din energia negativă care era în societate, nemulţumirea populaţiei faţă de guvernarea PLDM fiind canalizată în mare parte pe el, dar nu pe Iurie Leancă, care stătea curăţel într-o parte şi-şi creştea rating-ul. Bine, situaţia nu poate fi comparată sută la sută, căci Iurie Leancă deja la acea etapă oferea dovezi că are ambiţii politice, pe când Pavel Filip nu prea pare să le aibă. De fapt, dacă e să fim sinceri până la capăt, Pavel Filip e un Premier relativ bun atâta timp cât e susţinut de puternica maşinărie guvernamentală pe care o are în spate şi pe care nu el o controlează. Şi Premierul înţelege asta, şi cei ce stau în spatele lui, şi multă altă lume. De aceea, e mult mai logic să presupunem că avem de a face cu un alt scenariu decât cel pe care l-am urmărit în cazul Leancă-Filat. Probabil, lui Pavel Filip i se rezervă dreptul de noua locomotivă electorală a PDM sau de una din două locomotive electorale a acestui partid. Iar avansarea sa pe linie de partid la precedentul Congres al PDM este încă o dovadă în acest sens.

Deci acum asistăm la construirea imaginii lui Pavel Filip de „băiat bun” şi, judecând după discuţia descrisă mai sus, se pare că această imagine „a prins” în popor. Să vedem ce va urma. Ne va surprinde „băiatul bun” de la Guvern sau rolul de locomotivă electorală se va dovedi mult prea greu pentru el?

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online