[ X ]
Important11 Februarie 2017 09:00

(INTERVIU) Anatol Șalaru: „Noi nu venim să cerşim votul. Noi dorim ca cetățenii să ne fie parteneri!”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, inițiator al Partidul Unității Naționale, a vorbit despre noua formațiune, cine va forma activul noii formațiuni, ce șanse crede că sunt ca să preia electoratul unionist din RM, cine vor fi oponenții de bază și cine – parteneri politici, dar și cât de realist este obiectivul unirii RM cu România în 2018.

T.: Dle Șalaru, de ce noul Dvs. partid se va numi Partidul Unității Naționale? Ați putea deschide parantezele referitor la semnificație?

A.Ș.: Denumirea partidului reprezintă ceea ce nouă, românilor basarabeni, ne-a lipsit dintotdeauna – Unitatea. Lipsa unității noastre a dus la apariția unor anomalii politice, de genul lui Igor Dodon, și a făcut posibilă dezvoltarea unui sistem care aproape a înlocuit statul. Ne-unitatea noastră, orgoliile nejustificate și lipsa responsabilității au dus la încremenirea Republicii Moldova într-un proiect de tip sovietic.

T.: Anterior, presa a scris ca Dvs. veți încerca să consolidați mai multe partide unioniste. Au fost întreprinse careva acțiuni în acest sens sau încă urmează să fie întreprinse?

A.Ș.: Consolidarea segmentului unionist a rămas pentru toți o țintă, încă neatinsă, tocmai din motivele evocate mai sus. Nu cred că este suficientă însă doar consolidarea segmentului unionist, ci consolidarea întregului electorat de dreapta, pro-european. Electoratul unionist este unul cultivat pentru care doar simpla formula „Sunt unionist” nu este suficientă. Doar cu declamarea bunelor intenții nu se poate face nici unirea, nici justiție corectă și nici nu vom cunoaște bunăstarea.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, pot să vă spun că, până la acest moment am purtat doar discuţii informale cu mai mulți lideri politici și nu doar cu cei declarați unioniști. Mai multe detalii voi oferi în perioada următoare.

T.: Cine va forma activul noului partid? Ați putea da careva nume?

A.Ș: Este prea de vreme să oferim detalii suplimentare despre echipă. Întreaga echipă va fi prezentată la momentul oportun.

T.: Ce șanse credeți că aveți să preluați electoratul unionist din RM? Apropo, ați estimat deja care e cota acestuia în electoratul total al RM?

A.Ș.: Electoratul unionist nu este un obiect sau o masa amorfă pe care să-i muţi când și cum vrei. Electoratul unionist, așa cum am mai precizat, este unul cultivat, care decide singur cine merita sau nu votul. Noi nu venim să cerşim votul. Noi dorim ca cetățenii să ne fie parteneri și să participe la acest proiect. Doar cu votul, fără o implicare activă, masivă a cetățenilor în viața politică şi socială nu se poate obține nimic.

T.: Cine vor fi oponenții Dvs. de bază și pe cine vedeți în calitate de parteneri politici?

A.Ș.: Oponenții noștri sunt aceiaşi ca ai tuturor romanilor basarabeni: coloana a 5-a din Republica Moldova, partenerii și coordonatorii lor. Parteneri politici ne pot fi toți aceia care recunosc adevărul istoric, respectă aspirațiile românilor basarabeni și care militează pentru integrarea euro-atlantică.

T.: Unele forțe politice pledează pentru unirea RM cu România în 2018. Pe cât de realist este acest obiectiv?

A.Ș.: Nu aș vrea sa mă pronunț asupra acestui subiect pentru că nu cunosc detaliile unui astfel de proiect. Dacă există un astfel de proiect. Dreptul românilor de a trăi într-un singur stat este firul roșu care traversează întreaga noastră istorie și el rămâne un deziderat pentru toți românii, indiferent unde locuiesc.

T.: Numiți câteva aspecte prin care noul Dvs. partid se va deosebi de alte formațiuni politice ce pledează pentru unirea cu România?

A.Ș.: Dreptate socială, morala în politică, patriotism luminat și așa cum spunea Regele Carol I: Totul pentru Țară, nimic pentru noi.

T.: Când va avea loc Congresul de constituire și care vor fi primele acțiuni ale noului Dvs. partid?

A.Ș.: Încă nu am decis data congresului pentru ca suntem în curs de organizare. În ceea ce privește acțiunile și calendarul lor ele vor fi decise și anunțate la congres.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...