[ X ]
Important29 Ianuarie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova

În această săptămână, Igor Dodon a anunţat despre intenţia sa de a organiza un referendum privind extinderea posibilităţilor şefului statului de a dizolva Parlamentul. De asemenea, el a anunţat şi despre intenţia socialiştilor de a organiza un referendum privind anularea legii ce pune pe umerii cetăţenilor întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar. Aceste două teme (în special prima) au avut un impact semnificativ asupra politicii moldoveneşti, practic majoritatea actorilor politici importanţi văzându-se obligaţi să ia atitudine.

De fapt, prin aceste două anunţuri, Igor Dodon a reuşit să se poziţioneze destul de bine din punct de vedere electoral. El le-a transmis un mesaj clar alegătorilor că nu renunţă la ideea de dizolvare a Parlamentului (lucru pe care şi-l doresc majoritatea cetăţenilor), dar nici la promisiunea de a încerca să scoată de pe umerii oamenilor povara miliardului furat din sistemul bancar.

Tot în această săptămână, Igor Dodon a inițiat  procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror general; a prezidat o ședință de lucru la tema „Semnificația marilor evenimente istorice întru consolidarea statalității Republicii Moldova”; a lansat iniţiativa creării, pe lângă instituția prezidențială, a Consiliului Societăţii Civile.

De asemenea, el a avut o întrevedere de lucru cu Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, o întrevedere cu Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, o întrevedere cu Jose Luis Herrero, Șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova etc. Toate acestea demonstrează că Igor Dodon a avut o săptămână plină de evenimente importante şi cu impact semnificativ asupra societăţii.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 este lider al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2014 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online