[ X ]
Comentarii28 Ianuarie 2017 14:00

(COMENTARIU) Posibile scenarii pentru noul partid a lui Anatol Șalaru

Anatol Șalaru, fost prim-vicepreședinte al Partidului Liberal, ex-ministru al Apărării, a anunțat că va crea un nou partid, care va încerca să se afirme pe segmentul de electorat unionist. Pasul făcut de el pare unul logic în condițiile în care el intrase în conflict deschis cu majoritatea celor ce ocupă funcții de conducere în PL, iar acest partid este în declin de imagine evident. Și mai logic pare acest pas dacă e să pornim de la o constatare generală că unicul segment de electorat care nu e ancorat de careva forțe politice la moment este cel unionist. Dar aceasta nici pe departe nu înseamnă că noul proiect politic al lui Anatol Șalaru va înregistra un succes garantat. De fapt, reușita lui depinde de scenariul pe care va merge în continuare, iar posibile scenarii sunt cel puțin patru.

Primul scenariu – noul partid al lui Anatol Șalaru se va lansa în politica moldovenească ca oricare altă forță politică ce mizează doar pe forțele proprii, în speranța că va cuceri electoratul unionist. În acest caz, această formațiune practic nu va avea nici o șansă de a se afirma în politica moldovenească. Anatol Șalaru, chiar dacă e destul de cunoscut pe segmentul de electorat unionist, totuși, nu e un lider nou, de care oamenii să-și lege speranțele, mizând pe nu știu ce minune. Întro măsură oarecare el e asociat și cu guvernările din ultimii ani din RM, și cu PL, iar aceasta nu-l avantajează deloc. Cu atât mai mult, că sunt deja unele suspiciuni privind legătura noului proiect politic cu Vlad Plahotniuc, considerându-se că, prin intermediul acestui proiect politic, liderul PD încearcă să preia controlul asupra segmentului de electorat unionist. Chiar dacă nu există și, probabil, nici nu vor fi făcute publice careva dovezi în acest sens, o simplă suspiciune poate reduce dramatic șansele respectivei formațiuni politice. De aceea, dacă se va lansa pe cont propriu, cel mai probabil, acest partid va avea soarta altor formațiuni ce s-au creat în ultimii ani și au pretins la electoratul unionist.

Scenariul doi – noul partid al lui Anatol Șalaru va încerca să unifice alte forțe politice unioniste. În acest caz, șansele sale de a se afirma în politica moldovenească și de a prelua măcar o parte a electoratului unionist vor fi mult mai mari. Or, noua formațiune din start se va poziționa total diferit decât alte forțe ce au pretins la electoratul unionist în ultimii ani, punând accentul pe unificare. Cu atât mai mult că astfel formațiunea va avea o apreciabilă echipă de unioniști, respectați în felul lor pe respectivul segment de electorat, dar care nu au reușit să se afirme în politică pe cont propriu. Importat e că acest scenariu ar elimina suspiciunile că Anatol Șalaru încearcă să preia electoratul unionist în urma unei înțelegeri cui Vlad Plahotniuc, or printre partidele unioniste ce ar putea să fie unite de Anatol Șalaru sunt și dintre cele care au promovat la timpul lor mesaje antioligarhice și antiguvernare puternice.

Scenariul trei – noul partid al lui Anatol Șalaru e un produs al unei înțelegeri politice cu Traian Băsescu. Se știe că ex-Președintele României manifestă un interes oarecare față de Republica Moldova, față de politica moldovenească. În momentul în care Igor Dodon i-a retras lui Traian Băsescu cetățenia, unica posibilitate a fostului Președinte al României de a se implica în politica moldovenească este să aibă un partener de nădejde la Chișinău. În ultimul timp, s-a observat o apropiere evidentă a lui Anatol Șalaru și Traian Băsescu și, dacă fostul Președinte român îl va susține pe ex-ministrul Apărării în noul său proiect politic, șansele acestuia vor crește simțitor. Aceasta pentru că Traian Băsescu este destul de popular printre unioniștii din Republica Moldova.

Scenariul patru – noul partid al ui Anatol Șalaru va reuși să atragă tineretul unionist din organizațiile civice. În ultimii ani, în RM au apărut și s-au manifestat destul de activ mai multe organizații ale societății civile, ce promovează unionismul – „Acțiunea 2012”, „Tinerii Moldovei”, ODIP etc. Liderii, activul acestor organizații au dovedit că pentru ei contează unirea, dar nu politica. Astfel, ei au căpătat o credibilitate oarecare în rândurile unioniștilor din RM și există chiar opinia că anume ei, fiind reprezentanți ai noii generații, ar trebui să lanseze un proiect politic care să valorifice potențialul electoratului unionist din RM. Dacă Anatol Șalaru va reuși să-i atragă de partea sa, șansele noului său partid de a se afirma în politica moldovenească, preluând curentul unionist, vor fi destul de mari.

Poate că există și alte scenarii pentru noul partid al lui Anatol Șalaru, dar și cele menționate mai sus sunt suficiente pentru a demonstra că el are la dispoziție câteva căi. Pe care o va alege, timpul va arăta. Cert este că, dacă va alege o cale greșită, noul partid al lui Anatol Șalaru va avea aceeași soartă ca și alte formațiuni politice care au crezut că e suficient să se înregistreze și imediat vor prelua electoratul unionist, devenind o forță de temut în politica moldovenească.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online