[ X ]
Important22 Ianuarie 2017 09:00

TOP-10 evenimente care au marcat activitatea Guvernului Filip în primul an de activitate

Guvernul Filip a împlinit un an de activitate. Cu această ocazie, TRIBUNA a realizat un clasament convenţional al evenimentelor ce au marcat activitatea Executivului în această perioadă.

1). Amplele proteste ale opoziţiei

Guvernul Filip este unicul Executiv din istoria RM învestit în funcţie pe timp de noapte şi pe fonul unor ample proteste ale opoziţiei. Protestele opoziţiei au marcat practic în totalitate şi primele 100 de zile de aflare în funcţie a acestui Guvern. Contrar aşteptărilor liderilor de opoziţie, Guvernul însă a rezistat, chiar şi dacă presiunea asupra sa a fost una enormă.

2). Acordul cu FMI

Puţini credeau că Guvernul Filip poate debloca relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional, mai ales că în 2015 acestea se răciseră substanţial, după câteva vizite eşuate ale experţilor FMI la Chişinău. Dar Executivul a obţinut un nou Acord cu FMI, deblocând astfel şi relaţiile Moldovei cu alţi parteneri externi.

3). Reforma sistemului de pensii

Este una dintre cele mai sensibile reforme (din punct de vedere social) implementate vreodată în Moldova. Indiferent de criticele opoziţiei şi ale mai multor cetăţeni, Guvernul a mers până la capăt cu implementarea ei, ca argument de bază folosind teza că, dacă această reformă nu e implementată, peste doi ani sistemul de pensii va falimenta.

4). Lansarea reformei Guvernului

E o reformă ambiţioasă, care încă e în curs de derulare, dar care-şi propune drept scop reducerea substanţială a numărului de ministere, birouri şi agenţii. Dacă va reuşi realizarea acestui obiectiv, Guvernul ar putea obţine nu doar eficientizarea cheltuielilor, ci şi-ar face şi o bună imagine în ochii cetăţenilor.

5). Lichidarea restanţelor din Planul de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE

Din start, Guvernul Filip a declarat că are drept obiectiv lichidarea restanţelor ce apăruseră la realizarea Planului de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi a reuşit acest lucru, atât în pofida scepticilor din RM, cât şi a atitudinii uşor rezervate a Bruxelles-ului faţă de noua putere de la Chişinău.

6). Moratoriul la controalele de stat

A fost una din primele acţiuni a Guvernului Filip. Iniţial, acest moratoriu a fost instituit pentru trei luni, apoi – prelungit cu alte trei luni. Mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri au salutat acest moratoriu, calificându-l ca pe o dovadă a intenţiei Guvernului de a face paşi concreţi în întâmpinarea mediului de afaceri.

7). Negocierile cu sindicatele din educaţie

Au fost negocieri destul de complicate, judecând după declaraţiile celor vizaţi, mai ales că au avut loc sub presiunea unor proteste anunţate de cei din educaţie. Nu ştim care e starea reală de lucruri şi cum va evolua aceasta în continuare, dar cert este că acest proces şi-a lăsat amprenta asupra primului an de activitate a Guvernului Filip.

8). Diminuarea tarifelor la energie electrică şi gaze naturale

Şi aceasta a fost una din primele acţiuni ale Guvernului Filip şi, probabil, a avut drept scop de a transmite un mesaj clar societăţii că noul Executiv este unul orientat social. Nu putem evalua impactul de imagine pe care l-a avut pasul respectiv, dar, la sigur, oamenii au resimţit efectele lui.

9). Intervenţiile în procesul de formare a preţurilor la produsele petroliere

Şi această măsură se încadrează în logica descrisă mai sus. Iniţial, Guvernul a anunţat că, graţie acestei intervenţii, s-a reuşit diminuarea preţurilor la produsele petroliere. Ulterior, a fost stabilită o nouă metodologie de calculare a preţurilor la produsele respective. Opoziţia a criticat ulterior guvernarea, menţionând că totul a fost doar artificii de imagine şi că în realitate preţurile la produsele petroliere au crescut.

10). Încercările de a face ordine pe piaţa produselor farmaceutice

Iniţial, Guvernul a anunţat că, graţie acţiunilor sale, preţurile la mai multe medicamente s-au diminuat. Dar, opoziţia a venit cum mai multe dovezi concrete că, după o scurtă pauză, acestea nu doar că au revenit la nivelul anterior, ci chiar au crescut. Oricum, această preocupare a Guvernului ce a vizat piaţa medicamentelor nu a trecut pe neobservate, marcând primul an din activitatea noului Executiv.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online