[ X ]
Editorial12 Ianuarie 2017 07:00

Discursul Preşedintelui

Barack Obama, Preşedintele SUA, a ţinut ultimul său discurs în calitate de lider al acestei ţări, în care a punctat principalele sale realizări. În special, Preşedintele american a atras atenţie asupra faptului că, pe durata celor două mandate ale sale, SUA a depăşit recesiunea, a reuşit să soluţioneze, „fără nici o împuşcătură”, problema nucleară pe care o reprezenta Iranul, a reuşit deblocarea relaţiilor diplomatice cu Cuba, a reuşit să-l pedepsească pe autorul atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, a reuşit implementarea unui nou sistem de asistenţă medicală etc.

Nimeni nu spune că acţiunile lui Barack Obama au fost corecte şi perfecte, dar impresionează modul exemplar în care el a prezentat un fel de dare de seamă faţă de poporul american, dovedindu-le tuturor că nu a stat degeaba şi nu a tocat în van banii contribuabililor. Cel de-al 44-lea Preşedinte al SUA se pregăteşte de istorie şi, cu siguranţă, va ocupa un loc important în istoria SUA, dar şi a umanităţii în general.

Desigur, Moldova nu se poate compara cu SUA la capitolul democraţie, dar un minim de bune practic puteam şi noi să preluăm în aceşti 25 de ani de independenţă. Câţi oficiali de prim-rang, care au condus Moldova în această perioadă, la final de mandat au ieşit cu un raport în faţa poporului în care să se refere la reuşitele lor pe durata deţinerii unei sau altei funcţii? Marea majoritate a celor care au condus RM în anii de independenţă au părăsit funcţiile „pe uşa din spate”, de multe ori neasigurând nici măcar un transfer civilizat de putere, nemaivorbind deja de rapoarte de activitate în faţa societăţii. O încercare de a veni cu un astfel de raport a făcut doar Preşedintele Nicolae Timofti, deşi mai bine nu o făcea, căci astfel doar a accentuat că nu a făcut nimic în cei mai bine de patru ani cât a condus Republica Moldova.

Fiecare Prim-ministru, Speaker sau Preşedinte, la accederea în funcţie, vine cu mesaje promiţătoare şi, ascultându-i, de multe ori ţi se creează impresia că, în sfârşit, a venit momentul când Moldova va scăpa, dacă nu de toate problemele, atunci măcar de cele mai importante. Dar mai urmează câteva acţiuni populiste „de dare de seamă” la 100 de zile şi un an sau doi (iar „realizările” raportate nu au nimic în comun cu realitatea) şi cu asta cam se termină totul.

Portalul nostru a încercat la un moment dat să identifice cu ce vor rămânea în istorie cei care au dat tonul evenimentelor politice în anii de independenţă, realizând un şir de clasamente convenţionale în acest sens. Am revăzut acele clasamente şi, trebuie să constat cu mare regret, că nu prea au cu ce se mândri politicienii noştri. Aşa nişte acţiuni mai mult cu caracter scandalos decât realizări în beneficiul ţării, al cetăţenilor. Şi e mare păcat, pentru că istoria e istorie şi ea judecă după fapte, dar nu după sferele de influenţă şi banii făcuţi de un politician anume la o anumită etapă.

Şi dacă tot nu avem ce urmări în RM, să ne delectăm cu discursul de rămas bun al lui Barack Obama şi să ne bucurăm pentru americani, că au conducători responsabili, care ştiu ce înseamnă respectul faţă de alegători.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...