[ X ]
Important2 Ianuarie 2017 15:00

Analist despre posibila schimbare a sistemului electoral: S-ar putea să fie tocmai invers...

„O eventuală modificare a sistemului electorală ar putea să avantajeze PD. Poate chiar asemenea calcule există pe hârtie. Totuşi, acest lucru trebuie să fie confirmat în practică. Întrucât s-ar putea să fie tocmai invers sau nu neapărat calculele de pe hârtie să corespundă cu ceea ce va fi în realitate”, a declarat, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”, analistul politic, Corneliu Ciurea.

După cum relatează TRIBUNA, el a menţionat că „schimbarea sistemului electoral în direcția introducerii sistemului mixt este o cerință a timpului”. „Ea este solicitată în teritoriu. Ea schimbă cumva climatul vieții politice şi introduce o inovație de care democrațiile au nevoie periodic. Din această cauză cred că trebuie să fie acceptată, iar rezultatul final îl vom vedea după alegeri şi nu neapărat va fi cel despre care vorbește opoziţia. Am unele dubii în această privință”, a declarat Corneliu Ciurea.

În opinia sa, în acest context, „singurul subiect de discutat rămâne a fi Transnistria, pentru că Găgăuzia nu este o problemă de a fi inclusă într-o divizare adecvată pentru sistemul electoral mixt”. „În cazul Transnistriei la fel nu vad nici o problemă doar că trebuie să decidem, în cazul în care se acceptă acest demers, câte circumscripții vor exista, una sau câteva. Cred că sistemul mixt va introduce un element nou – reprezentarea directă a Transnistriei în Parlament de către un politician sau mai mulţi din această regiune. Ceea ce este un avantaj pentru procesele de reintegrare şi nu un defect”, a mai spus el.

Cristina Pendea

foto: europalibera.org

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...