[ X ]
Comentarii31 Decembrie 2016 10:00

(COMENTARIU) 2016 - anul surprizelor în politica moldovenească

Anul 2016, pe bună dreptare, poate fi considerat un an al surprizelor politice. Practic toate evenimentele politice importante ce au avut loc pe parcursul anului au avut și un element de surpriză.

Învestirea Guvernului Filip în ianuarie în condițiile în care țara era cuprinsă de ample proteste și practic fuseseră epuizate toate căile legale de depășire a crizei politice, a fost o surpriză pentru marea majoritate a cetățenilor țării. Însăși venirea Premierului Filip în fruntea Executivului când mulți îl vedeau în această funcție pe Vlad Plahotniuc sau pe Marian Lupu a fost o mare surpriză.

Surprinzătoare a fost și reacția Comisiei Electorale Centrale, dar și a instanțelor de judecată la campania de colectare a semnăturilor în vederea organizării unui referendum de modificare a Constituției în problema revenirii la alegerea Președintelui țării direct de către cetățeni, reducerii numărului de deputați și lipsirii acestora de imunitate. Chiar dacă peste 400 mii de cetățeni au semnat pentru organizarea referendumului, inițiativa a fost blocată. La fel, a fost blocată și inițiativa de demitere a Primarului capitalei, ceea ce iarăși a fost o surpriză, minimum pentru cei care au lansat ideea respectivă și care au declarat că au făcut totul așa cum prevede legea.

O mare surpriză a fost și hotărârea Curții Constituționale din 4 martie 2016, care a decis revenirea la modalitate de alegere directă a Președintelui țării de către întreg poporul, în condițiile în care nimeni nu atrăgea atenție la modul serios sesizării depuse de către un grup de deputați liberal-democrați. Mulți au calificat această decizie drept „surpriza” guvernării pentru opoziție.

În aprilie, a surprins modul în care s-au „stins” protestele împotriva guvernării. În opinia unor analiști, oamenii s-au lăsat prea ușor ademeniți de perspectiva de a-și alege singuri șeful statului, iar aceasta ar fi influențat în mare măsură amploarea și soarta de mai departe a protestelor.

O mare surpriză a fost demararea de către Premierul Filip a reformei Guvernului, scopul declarat al căreia a fost reducerea aproape în jumătate a numărului de ministere, agenții, birouri. Până la aceasta; noul Premier a surprins cu decizii și inițiative neașteptate ce au vizat piața medicamentelor, tarifele la energie electrică și gaze naturale, pâinea socială, prețul la carburanți. Iar în lunile ce au urmat au căzut „surprizele” de ordin fiscal și cele care au vizat reforma sistemului de pensionare.

În toamnă, am avut deja surprize la capitolul înaintare de candidați în alegeri. Practic jumătate dintre cei ce au participat în cursa prezidențială pot fi considerați surprize. La același capitol, pot fi trecute și surpriza făcută de trei partide (PAS, PPDA și PLDM) electoratului lor prin faptul că au reușit să identifice un candidat comun la șefia statului, dar și surpriza furnizată de Marian Lupu prin retragerea din cursa electorală pe ultima sută de metri a campaniei.

În plină campanie electorală, a căzut altă „surpriză” – anunțul oficial că Republica Moldova a reușit să obțină un nou acord de colaborare cu FMI, ceea ce scotea țara din zona de risc financiar, economic și social.

Pentru unii a fost o surpriză și victoria repurtată de Igor Dodon în alegerile prezidențiale, chiar dacă acesta era constant în ultimul timp primul în topul preferințelor cetățenilor pentru funcția de Președinte al RM.

Surprizele politice au continuat prin decizia lui Vladimir Voronin de a rămânea în continuare în politică, el fiind reales de Congresul PCRM pentru un nou mandat în funcția de Președinte al formațiunii.

Finalul de an a adus o altă mare surpriză – decizia lui Marian Lupu de a renunța la Președinția PD, ceea ce a deschis calea pentru începutul unei reforme a PD, dar și a unor procese ce vizau schimbări la nivelul întregii clase politice.

Toate acestea dovedesc că anul 2016 a fost unul intens, marcat de multiple stări de incertitudine, pe fonul cărora cuvântul „surprize” a fost ca la el acasă. De fapt, a fost cuvântul care a marcat întregul an politic 2016.

Igor Volnițchi

Notă: Republicat din data de 24 decembrie 2016.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online