[ X ]
Editorial26 Decembrie 2016 07:00

De ce Vlad Plahotniuc a decis să iasă din „umbră”

În ziua în care Vlad Plahotniuc a devenit Președinte al Partidului Democrat (sâmbătă) am avut o întâlnire cu doi vechi prieteni, pe care, apropo, îi consider buni cunoscători în ale politicii. Chiar dacă ne întâlnisem pentru a discuta cu totul alte chestiuni, evident nu am trecut cu vederea nici cel mai important subiect politic al zilei.

Unul dintre prietenii mei s-a arătat dezamăgit de decizia lui Vlad Plahotniuc de a prelua conducerea Partidului Democrat și a declarat direct că, în opinia lui, acesta a făcut cea mai mare prostie. „Având atâtea bani și atâta putere, putea să-și trăiască în continuare viața așa cum își dorea. Dar așa, ieșind din umbră, și-a asumat o mulțime de riscuri și eu cred că pe urmă va regreta amarnic ceea ce a făcut”, a spus acesta.

Cel de-al doilea, care este de părerea că Vlad Plahotniuc a procedat corect, imediat i-a dat replica, spunându-i ceva cam de genul: „Dar pune-te tu în locul lui Vlad Plahotniuc. Oare nu e obijduitor să ai bani, să ai toată puterea în țară, să-i aduci pe alții în funcții importante în stat sau să-i faci lideri de partide, iar tu să stai tot timpul în umbră și să le asiguri comoditatea? Da, Vlad Plahotniuc are bani și putere, dar el nu a avut până acum niciodată postura de lider politic, nu a ocupat niciodată una din primele trei funcții în stat și încă nu are asigurat un loc în istorie, așa cum, probabil, și-l dorește. Deci, e logic ceea ce a făcut și eu cred că vor urma alte acțiuni, care să-l aducă în una din primele funcții în stat și să-i asigure un loc în istorie. Fără asta, Vlad Plahotniuc nu s-ar simți împlinit niciodată și numai după ce-și va vedea realizate aceste vise, va pleca”.

Primul a reacționat imediat și i-a spus cam ceva de genul: „Dar tu nu uita că Vlad Plahotniuc e politicianul cu cel mai mare antirating din istoria RM și nu-i va fi ușor să-și realizeze celelalte două vise despre care vorbești tu. În plus, până acum el era într-o poziție comodă – chiar dacă toți știau că deține întreaga putere în stat, nimeni nu-i putea reproșa oficial nimic, căci el nu avea nici o funcție de răspundere la nivel de țară, nu purta responsabilitate oficială pentru nimic și în orice moment își putea lua valiza și pleca.

Acum el a venit la conducerea PD, care e partid de guvernare. Dacă va merge și mai departe, responsabilitatea sa directă pentru situația din țară va crește, iar aceasta îl va face extrem de vulnerabil pe Vlad Plahotniuc în raport cu cetățenii. De aceea și zic că, în locul lui, niciodată nu aș fi ieșit din umbră și nu aș fi părăsit acea zonă de confort”.

Ascultându-i pe prietenii mei, mi-am amintit de o veche poveste cu regele Solomon cel Înțelept. Cică, au venit la el odată două femei, care se certau de la ceva, și l-au rugat să le facă dreptate. După ce a ascultat-o pe prima, Solomon a spus: Ai dreptate. Apoi a ascultat-o pe a doua și a spus: Și tu ai dreptate. Iar când marele vizir i-a atras atenția că nu e posibil ca în același caz ambele părți să aibă dreptate, regele i-a răspuns: Și tu ai dreptate.

Nu sunt regele Solomon, dar am impresia că și primul meu prieten, și cel de-al doilea au dreptate. Dvs. ce credeți?

Igor Volnițchi

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...