Interviu8 Octombrie 2014 10:00

(INTERVIU) Vlad Filat: ”Și după acest scrutin Moldova va fi guvernată de forțe pro-europene, democratice”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat a vorbit despre campania electorală care a început, pe cît de pregătit este PLDM de această campanie, dar și cine, în opinia sa, va guverna Republica Moldova după alegeri. 

T: Dle Filat, a început deja campania electorală, dar acest lucru nu prea se simte. Partidele dau impresia că sînt într-o stare de amorțeală, căci mai nimic notabil nu se întîmplă…

V.F.: O precizare importantă – campania electorală pentru un concurent electoral începe oficial din momentul în care el este înscris în competiție de către Comisia Electorală Centrală. Or, chiar și dacă mai multe formațiuni au depus la CEC pînă acum actele necesare pentru înscrierea în cursa electorală, deocamdată Comisia nu a luat nici o decizie în acest sens.

Cît privește starea de amorțeală de care vorbeați, nu știu cum e la alte partide, dar în cazul nostru nu cred că e valabilă afirmația. Acum se lucrează mult pe interior, facem toate pregătirile necesare pentru a ne putea implica activ în campania electorală din momentul în care CEC va lua decizia de rigoare. Aici mă refer la activitățile care țin de campania electorală propriu-zisă, pentru că activitățile politice, care pînă la urmă țintesc tot alegerile, noi nu le-am stopat niciodată și vă puteți convinge de acest lucru analizînd fie chiar și site-ul nostru oficial, unde comunicăm despre orice acțiune de acest fel.

T: În ce măsură este pregătit PLDM de actuala campanie electorală?

V.F.: Vreau să amintesc aici că noi am fost prima formațiune politică din Republica Moldova care a creat staff-ul electoral încă la începutul anului curent. Pe tot parcursul anului, staff-ul a activat la randamentul stabilit, astfel încît către campania electorală noi am ajuns pregătiți la un nivel destul de înalt. Iar dacă mai adăugăm aici că și structurile teritoriale, organizațiile din cadrul partidului sînt într-un proces de activitate permanent, avem un tablou și mai clar. Desigur, mai există unele momente care țin de organizarea noastră pe intern și nu numai, dar cred că, în cel mai scurt timp, acestea vor fi înlăturate astfel încît să ne putem manifesta în campania electorală la randament maxim. În context, țin să le mulțumesc colegilor care au fost implicați plenar în pregătirea partidului către alegeri, dar și în asigurarea bunei activități a formațiunii noastre zi de zi. În mare parte, grație efortului depus de ei am ajuns acum să facem constatări de genul celor la care m-am referit mai sus.

T: Cine va fi cel mai mare dușman al PLDM în aceste alegeri?

V.F.: Partidele și politicienii care vor promova minciuna, care vor încerca să dezinformeze și să manipuleze alegătorii. Pentru noi este o chestiune de principiu ca legătorii să aibă posibilitatea să facă o alegere conștientă, dar nu presați și manipulați de cineva. De aceea, ne vom opune cu toată tăria și vom depune maximum de eforturi pentru a contracara astfel de fenomene nocive pentru alegători și, în final, pentru democrațio din țara noastră.

T: Sincer, mă așteptam că în acest context veți vorbi de partidele care promovează Uniunea Vamală…

V.F.: Păi, e cam aceeași. Pentru că cei care promovează cu insistență ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală induc în eroare alegătorii. Ei vorbesc despre nu știu ce beneficii iluzorii, despre locuri de muncă, piețe de desfacere etc., cînd adevărul este cu totul altul și în ultimii ani toți s-au convins de acest lucru.

Locul nostru, al Republicii Moldova, este în Uniunea Europeană, unde este o piață de peste 500 mil. potențiali consumatori, cu reguli clare de joc, care nu depind de mofturile cuiva sau de conjunctura politică și geopolitică. UE înseamnă democrație, bunăstare, civilizație etc. – este cel mai sigur și mai bun spațiu din Europa și nu numai care poate să asigure o dezvoltare normală și locul nostru este anume în aceasta mare familie. Aceasta trebuie să o înțeleagă inclusiv și cei care încearcă acum să inducă în eroare cetățenii, creînd miraje și povestindu-le despre beneficiile a nu știu ce proiecte pe care și le doresc ca și alternativă UE.

T: În context, nu pot să nu vă întreb în ce măsură corespund realității informațiile precum că forțe din exterior se vor implica în această campanie electorală?

V.F.: Interesul extern față de alegerile din Republica Moldova este unul foarte mare și spun acest lucru cu toată certitudinea. Pentru că de aceste alegeri depinde calea pe care va merge mai departe Republica Moldova. Noi ne dorim continuarea cursului de democratizare și integrare europeană pe care l-am început în 2009 și care este unicul firesc și de viitor pentru țara noastră. În acest sens avem și determinarea, dar și forța necesară pentru a merge mai departe.

Sînt însă și forțe, inclusiv din exterior, care și-ar dori ca Moldova să abandoneze calea europeană și să se aventureze în nu știu ce proiecte geopolitice iluzorii sau, în cel mai rău caz, să continue să se bălăcească în starea de incertitudine în care s-a aflat aproape două decenii. Forțele respective și-au găsit aliați sau, mai bine zis, instrumente în Republica Moldova și fac tot posibilul pentru a-și atinge scopul. Comportamentul acestor cetățeni ai Republicii Moldova, cel puțin pentru mine, este unul neclar, or ei acționează în detrimentul intereselor cetățenilor și al țării. Căci cum altfel poate fi calificat comportamentul celor care nu doresc ca Republica Moldova să ajungă un stat european prosper, cu un înalt nivel de bunăstare a populației, cu o democrație dezvoltată etc.?

T: Bine, dar sondajele arată că procentul celor ce cred în integrarea euro-asiatică a Republicii Moldova este destul de mare…

V.F.: Aceasta este un rezultat al manipulărilor de care am vorbit mai sus, dar și al jocului perfid pe nostalgiile oamenilor la care se dedau unii așa-ziși politicieni. Dar este și partea noastră de vină și eu admit că poate nu am fost destul de eficienți și buni la capitolul comunicare, informare amplă a societății despre beneficiile integrării europene. Admit că prea mult ne-am axat pe acțiuni și prea puțin pe popularizarea rezultatelor acestora. Astăzi, efectele benefice ale integrării europene se resimt practic la nivelul fiecărei localități, a fiecărui cetățean și este de datoria noastră să-i ajutăm pe oameni să înțeleagă acest lucru. Și cu asta ne vom ocupa inclusiv în perioada rămasă pînă la alegeri.

T: Ați putea da un pronostic pentru alegerile din 30 noiembrie 2014?

V.F.: Nu vă voi da cifre, dar ferma mea convingere este că și după acest scrutin Moldova va fi guvernată de forțe pro-europene, democratice, care vor asigura continuitatea tuturor acelor procese importante începute în 2009.

T: Vă mulțumim.

Kristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile prezidenţiale?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...